Tiedätkö, miten tunnetyyli vaikuttaa käyttäytymiseesi ?
Luennoitsija Riitta Koukkari Lahti
 

Tunnetyyli testi 

Koko 60 kysymystä sisältävä testi kertoo kuinka hyvin palaudut takaiskuista, millä tavoin suhtaudut elämään ja kuinka tulet toimeen muiden ihmisten kanssa. Koska testin tulokset ovat muuttuvia, se paljastaa myös tämänhetkisen stressitasosi. Se määrittää ainakin osittain ajatteluasi, tunne-elämääsi ja toimintatapojasi mm. erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

Suomennettu ja muokattu kirjassa The Emotional Life of Your Brain: How its unique patterns Affect the Way You Think, Feel and Live - And How You can Change Them (Richard J. Davidson) olevan testin pohjalta.

 

Testillä testataan seuraavia muuttuvia ominaisuuksia:

1 Kestävyyttä - palautumista takaiskuista (Resilience Dimension)

Olet varmasti huomannut, että jotkut ihmiset palautuvat takaiskuista huomattavasti muita nopeammin ja paremmin. Tähän ominaisuuteen vaikuttavat toki niin perimä kuin elämänkokemuksemmekin, mutta tässä hetkessä eniten se, miten harjoitamme aivoja, kehoa ja ajatteluamme.

2 Elämänasennetta (Outlook Dimension)

Toiset kykenevät näkemään negatiiviset asiat joko elämään kuuluvina tai löytävät niille jopa positiivisen merkityksen. Tähän ominaisuuteen vaikuttavat uskomukset ja identiteetti sekä automatisoidut ajatuksemme. Oletko optimisti vai pessimisti? Ääripäät ovat negatiivinen mieli / masentunut - yltiöpositiivinen / ei kykene lykkäämään tai hillitsemään mielihyvää tuottavia asioita. Tälllöin aivoissa aktiivisina ovat mm.

  • ventral striatum

  • prefrontal cortex  - Harjoita tätä! Se lisää itsehillintää.

3 Sosiaalista älykkyyttä - tunneälyä (The Social Intuition Dimension)

Sosiaalinen älykkyys on kykyä lukea hienovaraisia viestejä, kuten ilmeitä, eleitä tai äänenpainoa. Mm. silmät ilmaisevat huomattavan määrän tunteita. Sosiaalinen älykkyys on mm. kykyä toimia ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa neutraalisti huomatessaan negatiivisia viestejä muissa omista tunnereaktioista huolimatta. 

Tämä liittyy vahvasti empatiaan ja myötätuntoon. Tällöin aivoissa aktiivisena ovat mm. 

  • fusiform gyrus, osa visuaalista korteksia sekä amygdala eli mantelitumake (se stressin, niin hyvän kuin pahan alkulähde)

4 Itsetuntemusta - tietoisuutta (The Self Awareness Dimension)

Tämä mittaa tietoisuutta itsestä kuten omista tunteista, ajatuksista ja siitä, mitä omassa kehossa tapahtuu. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista, kun haluamme saavuttaa jotakin elämässämme. Tietoisuus itsestä auttaa myös tekemään parempia päätöksiä.

5 Havainnointikykyä (The Sensitivity Context)

Toiset  havainnoivat ja huomaavat paremmin asioita ympärillään. He näkevät paremmin. Kyky havainnoida edistää myös vuorovaikutustaitojasi.

6 Keskittymiskykyä (The Attention Dimension)

Toiset kykenevät keskittymään tehtäviinsä paremmin kuin toiset. Keskittymiskyky on ominaisuus, jota voi harjoittaa niin kuin kehoakin. Keskittymiskyky rapautuu stressissä usein ensimmäisenä. Sitä on kuitenkin helppo kehittää ja se on ominaisuus, jost on hyötyä jokaisella osal-alueella.

Alla on testistä lyhyt versio. Tilaa yrityksellesi tai yhteisöllesi luento aiheesta!

 
Tunnetyyli testin lyhyt versio

Voit tehdä alla olevan testin joko lähettämällä vastauksesi minulle, jolloin lähetän sinulle tuloksesi tai voit antaa itsellesi pisteitä seuraavasti:

Kyllä vastaus 2 pistettä

Keskimmäinen vastaus 1 piste

En vastaus 0 pistettä

Omat pisteet? / Täydet 12 pistettä

Mitä enemmän saat pisteitä, sen parempi keskittymiskykysi on! Huomaa, että kyseessä on tämän hetkinen tila, jota on mahdollista parantaa harjoittelemalla. Tilaa vastaus, niin annan sinulle harjoituksen.

Koko testi sisältää yhteensä 60 kysymystä eri osa-alueista. Testi voidaan sisällyttää luentokokonaisuuksiin.

Ota yhteyttä