UNELMISTA TOTTA


"Kun kykenemme unelmoimaan, kykenemme myös saavuttamaan unelmamme."

Olin muutama vuosi sitten Nordic Business Forumin tapahtumassa, jossa oli puhumassa myös Arnold Schwarzenegger, yksi fitness- ja kehonrakennusmaailman sekä elokuva-alan suurimmista tähdistä. Hän on myös poliitikko ja hänestä sanotaan, että hän on myös suuri ihmisystävä. Se todella huokuu hänestä ja häntä kuunnellessa tulee yksinkertaisesti lämmin ja hyvä olo.

Olen nähnyt hänet pari kertaa aiemminkin Las Vegasissa Mr. Olympiassa ja olen ollut jopa hänen kutsumanaan Arnold Classicissa Ms. Fitness World kilpailussa. Sain kutsun myös seuraavana vuonna, mutta selän loukkaantumisen vuoksi kisa jäi väliin.

Tunnelma Nordic Business Forumin tapahtumassa oli huikea, kun Arnold Bruce Oreckin esittelemänä saapui lavalle. Minun lisäkseni myös koko noin 5300 hengen yleisö olivat innostuneita, eikä Arnold tietenkään pettänyt yleisön odotuksia. Hän oli hauska ja hänen aitoutensa sai yksinkertaisilta kuulostavat asiat heräämään eloon.

Mainittakoon myös, että hän on 67-vuotiaaksi edelleen todella hyväkuntoinen. Hän kertoikin 15 tuntia kestävän lentonsa jälkeen menneensä ensimmäisenä treenaamaan. Hänen mielestään jokaisella on aikaa treenata. Aikaa voi varastaa jopa nukkumisesta. Hän hauskuutti ihmisiä sanomalla, että jos ei ehdi nukkua pitää nukkua nopeammin (”Sleep Faster!”)

Tutustuin ennen tätä tapahtumaa myös hänen uusimpaan kirjaansa, Total Recall - Uskomaton elämäntarinani. Arnold puhui seminaarissa ja kertoo myös kirjassaan omista säännöistään, jotka hänen mukaansa ovat menestyksen salaisuus.

Puhuin heti Arnoldin Suomen vierailun jälkeen Nordic Fitness Expo tapahtumassa unelmien toteuttamisesta ja koska Arnoldin esittämät asiat ovat itselleni hyvin tuttuja ja ovat herättäneet itsessäni paljon oivalluksia, käytin niitä oivalluttaakseni myös omia kuulijoitani. Se, että kuulin nämä asiat myös itsensä Arnoldin suusta antoi tietenkin hengen esitykseeni. Niin paljon hänen näkemisensä toi mieleen oman palavan haluni menestyä aiemmin fitnesskilpailuissa. Nykyään tuo palo liittyy toisenlaiseen esillä oloon, Arnoldin tapaan nykyään enemmän muiden innostamiseen.

Arnoldin säännöt unelmien toteuttamiseen ovat yksinkertaisia, mutta eivät yhtään yksinkertaisempia, sillä tietopuolisen omaksumisen lisäksi tarvitaan myös omaa oivallusta ja asian syvää kokemista.

Tutkitaanpa omaa unelmaa näiden Arnoldin mainitsemien asioiden avulla:

1. Näe mielikuva unelmastasi ja uskalla unelmoida isosti

Ensimmäiseksi Arnold käskee unelmoimaan ja näkemään mielikuvan asiasta. Monesti unelmamme näyttäytyykin meille välähdyksen omaisesti, aivan kuin intuitiomme haluaisi kertoa jotain tulevasta. Joskus mielemme ei kuitenkaan salli meidän innostua asiasta niin, että alkaisimme tehdä jotain asian eteen. Järki sanoo, ettei se ole järkevää tai ettei se onnistu. Arnold käskee kuitenkin vain unelmoimaan ja unelmoimaan vieläpä isoja asioita.

2. Luota itseesi

Hän kehottaa luottamaan itseensä ja tarkoittaa sillä sitä, että tiedät kuka olet. Ei mikä, eikä mitä vaan kuka. Eikä sitä, mitä vanhempamme tai ihmiset ympärillämme haluavat meidän olevan, vaan sinä itse. Tunnet itsesi tai ainakin tutustut itseesi ja siten todella tiedät, kuka olet. Kannattaa kysyä itseltään välillä:

Mikä tekee sinut aidosti onnelliseksi?

3. Ajattele asioita mahdollisiksi (Break the rules!)

Arnold sanoo, että sinun tulisi vastustaa ehdottomuutta ja sellaisia ajatuksia kuin ”En pysty” tai ”Se on mahdotonta.” Tämä vaatii kykyä ajatella ns. laatikon ulkopuolella (Think outside of the box!). Sanoisin, että välillä sinun tulisi astua jopa itsesi ulkopuolelle kyetäksesi ajattelemaan eri tavalla. On myös mallitettu ihmisiä, jotka selviytyvät hyvin tässä kaoottisessa maailmassa. Yksi heidän ajattelutavoistaan oli kyetä näkemään, mitä mahdollisuuksia erilaisissa, hankalissakin tilanteissa saattaa löytyä.

Tämä tarkoittaa myös sitä, ettet voi miellyttää kaikkia ihmisiä. Kaikki eivät aina pidä siitä, että osoitat heidän oman uskomuksensa vääräksi.

4. Älä pelkää epäonnistumista

Ole suorastaan halukas epäonnistumaan. Arnold sanoo, että jos kaadut, voit kaatua vain maahan asti. Maa ottaa vastaan ja myös menestyvät ihmiset epäonnistuvat, mutta he nousevat takaisin ylös. Epäonnistumiset opettavat tekemään töitä.

Me emme voi aina voittaa, mutta emme voi sen vuoksi pelätä tehdä päätöksiä. Joskus me pelkäämme enemmän epäonnistumisesta syntyviä tunteita, kuin itse epäonnistumista.

Kun uskot itseesi ja asiaasi, innostuksesi puskee sinua automaattisesti eteenpäin!

5. Älä kuuntele negatiivista puhetta

Tämä tarkoittaa sitä, että välillä on valittava seuransa ja ne ihmiset, joiden kanssa viettää aikaansa. Kuinka moni onkaan sanonut meille, ettei voi tehdä sitä tai tätä, tai koska jotain ei ole tehty aiemmin sitä ei voi nytkään tehdä.

Arnold sanoi: ”Jos olisin kuunnellut kaikkia niitä, jotka sanoivat minulle, että en tule pärjäämään, en olisi täällä tänään puhumassa teille. Olisin yhä jodlaamassa Alpeilla.”

6. Tee töitä (Work your butt off!)

Menestys ei koskaan tule hetkessä, eikä sattumalta.

Sinun on annettava kaikkesi, sillä et halua epäonnistua sen vuoksi, ettet ole tehnyt riittävästi töitä. On tärkeää rentoutua ja pitää hauskaa, mutta on hyvä myös muistaa, että joku työskentelee koko ajan kovaa, joku viisastuu ja joku voittaa.

Sanotaan, että tullakseen mestariksi, sinun tulisi työskennellä 10 000 tuntia. Laskin yhtenä päivänä, että jos haluan tulla hyväksi puhujaksi ja puhun kolme tuntia päivässä, siihen menee aikaa 12,8 vuotta. Ehkä tämä ei ole ehdoton sääntö kaikissa asioissa, mutta varmaa on, että ilman harjoittelua tai työn tekemistä ei kehity eikä voi tulla paremmaksi. Siksi on hyvä aloittaa jo tänään!

7. Anna jotain myös takaisin

Se, että autat muita ihmisiä, tuottaa sinulle eniten tyydytystä, lopulta enemmän kuin mikään. On ihanaa kokea onnistumisia, mutta on suorastaan fantastista auttaa muita onnistumaan!

Arnold sanoo, että meillä on oltava itseämme suurempi tarkoitus. Me emme voi vain ottaa, vaan on ymmärrettävä antaa jotain myös takaisin.

Meissä ihmisissä on valtava potentiaali ja se on aina suurempi kuin kykenemme itse kuvittelemaan. On hienoa auttaa ihmisiä löytämään omia voimavaroja ja kykyä. Arnold kutsuu itseään innostajaksi. Sen lisäksi, että tiedän olevani haaveilija, haluaisin kutsua itseäni Arnoldin tavoin myös innostajaksi.

Arvaukseni on, että teit tänäänkin jonkin asian todella hyvin, jopa paremmin kuin muut?

Nämä asiat kuulostavat varmasti tutuilta. Moni myös sanoo tietävänsä nämä asiat. Joku jopa sanoi Arnoldin vierailun jälkeen, etteivät nämä säännöt toimi. Itse olen kokeillut kaikkia ja minun kohdallani ne ovat toimineet. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, sillä vasta oman kokemuksen kautta ne alkavat elää.

Sinusta ei koskaan tule Arnoldia, mutta sinusta voi tulla paras ja aidoin versio sinusta itsestäsi!